Uzorci kamena

Ima više vrsta prirodnog kamenja, a dijele se u dvije skupine: granite i mramore. U granite ubrajamo tvrđe vrste kamena, a u mramore mekše.

GRANIT

Najučestaliji, a tehnički gledano i najvažniji kamen. Tvrđi je i otporniji od vapnenca i mramora pa stoga i prikladniji za popločavanje prostora sa velikom frekvencijom prometa. Graniti su vrlo iskoristivi, prikladni za popločavanje unutarnjih i vanjskih prostora, izvedbu stuba, obloga, pultova, fasada itd.
Cijenjeni su ne samo radi izvanrednih mehaničkih i fizikalnih svojstava, već i radi široke palete boja u kojima se nude. Pravilnom kombinacijom oblika i materijala (boja) možemo dobiti neograničeni broj uzoraka popločanih podova.

MRAMOR

Cijenimo ih zbog njihove ljepote i sjaja. Odlikuju se širokom paletom uzoraka. Mramori su mekši i slabije otporni od granita te su stoga neprikladniji za vanjsku uporabu.

ČVRSTOĆA

Pješčanici: 500 – 1800 kg/cm2
Mramori: 600 – 2000 kg/cm2
Graniti: 1500 – 2700 kg/cm2
Dioriti: 200 – 2700 kg/cm2
Bazalt: 2500 – 3500 kg/cm2

TVRDOĆA

Pojam tvrdoća označava otpornost stijene na habanje. Ova tvrdoća ovisi o tvrdoći minerala i njihovoj strukturi. Stupanj tvrdoće stijena određujemo u rasponu od 1 do 10 po Mohsovoj ljestvici, kod koje veći brojevi označavaju i veću tvrdoću:

1 do 2 Meke stijene:
šljunak, sadra, kreda.
3 do 4 Polutvrde stijene:
vapnenci, dolomiti, mramor.
5 do7 Tvrde stijene:
granit, diorit, senit.
iznad 7 Vrlo tvrde stijene:
porfir, bazalt, diabaz.

HABANJE

Habanje je vrlo važan pojam kod odabira stijena za prohodne površine. Koeficijent obrusa se ovdje utvrđuje pokusnim brušenjem površine. Nizak koeficijent označava visoki stupanj habanja, a visoki koeficijent niski stupanj habanja:

Pješčanici: 5.3 mm
Kompaktni vapnenci: 4.8 mm
Graniti: 0.7 mm

UPIJANJE VODE

Svaka stijena koju nalazimo u prirodi sadrži i određenu količinu vlage u sebi, i ona nije štetna. No, štetna je vlažnost koju stijena dobiva prigodom uporabe uslijed svoje poroznosti. Stijena sa niskim stupnjem poroznosti ima oko 1 posto vlažnosti. Svojstvo upijanja vode značajno je prije svega kod stijena sa srednjom i velikom poroznošću. Takvi se materijali zato manje otporni na zamrzavanje, a time postaju i manje trajni.

Graniti pripadaju tvrđim i trajnijim stijenama sa niskom sposobnošću upijanja vode i niskim stupnjem habanja. Zato se vanjske površine i prostori visoke uporabne frekventnosti popločavaju granitom ili porfirom.

UMJETNI KAMEN (INDUSTRIJSKI KAMEN)  TECHNISTONE A.S, QUARELLA S.P.A.

Nekad nazivan umjetni kamen pa aglomerat, danas svugdje poznat kao industrijski kameni kompozit u sastavu 95 % prirodnog kamena s dodatkom 5% industrijskih smola. Kamen je na bazi mramora, silicija ili kvarca i koristi se za popločavanja, oblaganja, ventilirane fasade, klupčice i stepeništa, kuhinjske ploče i ploče oko umivaonika. Proizveden u pločama i pločicama, obrađjuje se potpuno isto kao prirodni kamen kombiniranjem elemenata izrađenih iz velikih ploča s pločicama različitih dimenzija, obrađenih površina; polirano, brušeno, velvet ili četkano. Naš umjetni kamen koji imamo na lageru dolazi iz renomirane tvornice Technistone, a.s.